Read Time:2 Minute, 14 Second
Jogas padomi labai apetītei!
Dažkārt mēs ēšanai pieejam pārāk bezrūpīgi, neapzinoties šī procesa svarīgumu. Tas, ko un kā mēs ēdam, vēlāk var atsaukties uz mūsu veselību, labsajūtu un enerģijas līmeni. Ar ēdienu mēs uzņemam barības vielas, proteīnus, vitamīnus un daudzas citas vielas, bet ne tikai – arī prānu jeb enerģiju un spēku. Tāpēc jogā šim procesam pieiet ļoti atbildīgi. Te daži padomi, kurus būtu vērts apdomāt!
- Svarīgi ir pirms ēšanas un ēšanas laikā būt mierīgam un apzinātam. Ēst stresa stāvoklī nav ieteicams, jo tas var kaitēt veselībai! Ja esi uzcepies kopā ar ēdienu, tad labāk kādu brīdi iepauzēt, nomierināties un “atdzist”. Tad ar nomierinātu prātu un bez steigas ķerties klāt maltītei.
- Pirms pašas ēšanas der nedaudz iepauzēt, vismaz pusminūti apstāties un padomāt, “ieslēgt” apzinātības režīmu un apklust. Jogi parasti šajā laikā skaita speciālu Mantru un savienojot plaukstas Pranām Mudrā pasakās ēdienam, tādējādi tas tiek godināts un nes svētību.
- Prānajamas praktizētāji mēdz sagatavot kuņģi ar speciālām Prānajamas tehnikām, piemēram, norijot gaisu un izvēdinot vēdera, kuņģa apvidu, papildinot to ar svaigu gaisu un prānu. Hatha jogas praktizētāji mēdz pasēdēt kādu brīdi Vajrasanā un elpojot caur labo nāsi, aktivizējot “iekšējo uguni”, kura mums palīdz pilnvērtīgākā ēdiena pārstrādē.
- Apzinātība ēšanas laikā, rūpīgi sakošļājot ēdienu, nesteidzoties un nerijot arī ir labs ieteikums. Jo nereti mēs burtiski ēdam vai pat rijam skrienot, un tad nabaga kuņģim tas viss jāpārstrādā. Tas var apgrūtināt gremošanas sistēmu un radīt liekas sāpes vēdera apvidū. Tā ir arī necieņa ne tikai pret ēdienu, bet arī pret sevi un savu veselību!
- Arī klusums neskādēs. Ja iespējams, vismaz vienu ēšanas reizi dienā mums būtu svētīgi pavadīt klusējot un koncentrējoties uz ēšanas procesu, lai uzņemam pareizu informāciju par ēdienu. Ja ēšanas laikā sarunājamies, tad arī šī informācija savā ziņā ienāk mūsos kopā ar ēdienu un var radīt disonanci! Lieki piebilst, ka runājot mēs zaudējam apzinātību un “saikni ar ēšanas procesu”.
- Ko mēs ēdam, cik daudz, tas lai paliek jūsu ziņā, tikai piezīmēšu, ka jogas praktizētāji dabiski izvēlas veģetāru ēdienu, vai ēdienu, kas ir viegli pārstrādājams un samērīgā daudzumā, lai tas tur – vēderā pārāk ilgi neuzkavējas! Jogas likums ir apmēram šāds, lai pēc ēšanas un padzeršanās kuņģis nav “līdz ūkai pilns”, bet atliek vēl brīvas vietas gaisam.
- Pēc ēšanas nav ieteicama strauja darbība, kā arī tūlītējs snaudiens, jo turpmākās pāris stundas kuņģis būs nodarbināts ar tā satura revīziju un pārstrādi. Straujas kustības traucēs un arī miegs un horizontālais stāvoklis iejauksies kuņģa darbības lauciņā. Starp citu, vienīgā jogas Āsana, ko mēs varam praktizēt uzreiz pēc ēšanas ir Vajrasana. Tā stiprina enerģijas koncentrēšanos un “iekšējo uguni” kuņģa apvidū, veicinot tā pārstrādes talantu! :{
ēšana, jogas ēdiens, jogas padomi kuņģa darbībai, liekais svars, kuņģis, klusēšana, Vajrasana, joga, prāna
Discover more from SoHam joga.
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Average Rating